Як приготувати шашлик?
Це незмінний атрибут весняно-літнього відпочинку на природі: важко уявити собі дачні посиденьки в сімейному колі або з друзями без тонкого аромату смаженого м’яса на мангалі. Але якщо є бажання самостійно приготувати цю культову страву, не варто побоюватися уявних перешкод: з подібним завданням впорається кожен.
Особливості приготування
Прийнявши рішення приготувати шашлик, від якого зібралася на природі компанія залишиться в захваті, слід врахувати такі моменти:
- Купівля м’яса. Традиційно для приготування на грилі вибирають баранину, проте через специфічний запах такий варіант підходить далеко не всім. Ніжним і ароматним виходить смажене на мангалі м’ясо з курячої грудки або окостів. Шанувальники яловичини неодмінно оцінять ласі шматочки зі спинки. Для соковитого шашлику, який буквально тане в роті, зазвичай вибирають свинину.
- Спосіб нарізки. Оптимальним варіантом вважаються кубики зі сторонами в 4 см. шматочки меншого розміру легко підгорають на грилі, а при більшій нарізці шашлик може не прожаритися.
- Підготовка маринаду. Якщо ви маєте намір почати приготування відразу ж після покупки свіжого м’яса, можна просто посолити і поперчити нарізані шматочки. Але якщо немає можливості негайно приступити до смаження, необхідно підготувати маринад. Найбільш часто використовуваними інгредієнтами для цієї мети вважаються фруктові соки або пиво, томатна паста і цибулю.
- Приготування на мангалі. Нанизаний на шампури шашлик повинен повільно прожарюватися над тліючим вугіллям. Щоб додати страві особливої пікантності, перед смаженням можна кинути на вугілля гілочки шавлії або розмарину. Просочені ароматами запашних трав м’ясні шматочки порадують незвичайним смаком.
Корисні поради
Існує чимало нюансів, до яких вдаються досвідчені майстри при приготуванні шашлику. Ось деякі з них:
- Для заготівлі дров використовуються листяні породи, зокрема береза і дуб. Вкрай небажано застосовувати хвойну деревину, оскільки вона може надати страві неприємну гіркоту.
- Відстань між вугіллям і шампурами не повинно бути менше семи сантиметрів.
- Не рекомендується використовувати для шашлику магазинні соуси, кетчупи, майонези і спеціальні суміші, призначені для підсилення смаку.
- Якщо планується вечірка на свіжому повітрі з великою кількістю запрошених, професійний кейтерінг набагато краще самостійно організованого обслуговування.
Приголомшливий смак соковитого, просоченого запашними ароматами шашлику – одне з найприємніших літніх спогадів. Не відмовляйте собі в цьому привілеї!