Як зробити тісто – приготування різних видів
Хороше тісто – запорука смачної випічки!
Всі види тіста можна розділити на дві групи: тісто дріжджове і бездріжджове. До бездріжджових видів тіста відносяться здобне прісне, бісквітне, заварне, листкове і пісочне. У будь-яке тісто додається розпушувач, щоб в нього під час випічки краще проникало гаряче повітря. У дріжджовому тісті цю функцію виконують дріжджі. У бездріжджовому – хімічні розпушувачі (питна вода і вуглекислий амоній).
Ці речовини при випічці виробів розкладаються з виділенням вуглекислого газу, який і надає виробам пористу структуру.
Також бездріжджове тісто можна розпушити механічно: розкачати (листкове тісто) або збити (при приготуванні бісквіта). Пористість тіста додадуть речовини, що містяться в яйцях і молоці.
ЯК ЗРОБИТИ ТІСТО ЛИСТКОВЕ
Цей вид тіста вимагає багато уваги і великої точності. Основними інгредієнтами є борошно, сіль, вода і вершкове масло.
Для приготування класичної слойки спочатку замішують м’яке тісто з борошна і води і потім закочують в нього холодне вершкове масло (масло і борошно беруться з розрахунку 1:1). Тісто і вершкове масло – закочують тонкими шарами. Чим більше шарів, тим вище якість тесту. Вважається, що гарне тісто повинно мати 140 шарів. Ці шари будуть настільки тонкими, що готувати їх потрібно буде спеціальним способом, який називається “тюрніровання”: розкачайте основне тісто з борошна і води рівним шаром і покладіть в центр пласта плоский шматок охолодженого масла. Потім масло з усіх боків накрийте краями тіста і розкачайте в прямокутник. Прямокутник складіть втричі наступним чином: спочатку середину пласта накрийте лівою його третиною, потім правою, потім складіть ще раз вдвічі. На деякий час помістіть тісто на холод. Після цього тісто повернути так, щоб його відкриті краї були праворуч і ліворуч від вас. Розкачати тісто від себе, повернути на 90° і розкачати пласт в довгий прямокутник. Повторити процедуру, описану вище.
“Тюрніровання” потрібно повторити 4-5 разів, весь час поміщаючи тісто на холод, щоб шари не злипалися. До потрібної товщини тісто розгортати лише перед випіканням.
ЯК ЗРОБИТИ ТІСТО ДЛЯ ЧЕБУРЕКІВ
Для тіста знадобляться 4 склянки борошна, 1,3 склянки води, яйце 1 шт., 1 ст. л. рослинного масла, сіль 0,5 ч. л..
Візьміть каструлю, закип’ятіть в ній воду, додавши сіль і масло. Після закипання всипте в воду 1/5 склянки борошна, заваріть її, періодично помішуючи, щоб не утворювалися грудочки. Потім зніміть з вогню і дайте масі охолонути. Після цього додайте яйце і перемішайте. Порціями всипте залишки борошна і замісити тісто. Правильно приготоване тісто не повинно прилипати до рук. Дати настоятися тесту 1,5-2 години, періодично роблячи обминку.
Перед випіканням розкачати тісто в пласт товщиною 1 мм, вирізати гуртки. Фарш викладається на одну половину кола, другий він закривається, край придавлюються, щоб чебурек не розвалився. Смажити в широкому посуді в рослинному маслі.
ЯК ЗРОБИТИ ТІСТО ДЛЯ ХЛІБА
Домашній хліб завжди смачніше покупного, тому його досі випікають хороші господині. Закваска для кислого тіста рідко продається в магазині, але її нескладно приготувати самостійно. Першу закваску для кислого тіста потрібно готувати за 6 днів до того, як будуть випікати хліб:
2 ст. л. житнього борошна змішують з 1 ч.л. кмину і невеликою кількістю теплої води, щоб вийшла в’язка маса. Масу, прикривши рушником, ставлять в тепле місце. Коли закваска почне бродити, на її поверхні з’являться бульбашки. Через 4 дні додати ще 2 ст.л. житнього борошна і стільки ж води, щоб знову вийшла в’язка кашоподібна маса. Повторити цю процедуру і на наступний день. Напередодні дня випікання закваску змішати з основним тістом.
Перед власне випіканням хліба 4-6 ст. л. свіжоприготовленого несолоного тіста можна відокремити від основної маси і поставити на тиждень в холодильник для приготування наступної закваски.
ЯК ЗРОБИТИ ТІСТО ДЛЯ МЛИНЦІВ
Знадобляться: 1 склянка молока, 1 склянка води, 1 склянка борошна, 1 яйце, 1 ст.л. цукру, 1/3 ч. ложки солі, 2-3 ст. ложки рослинної олії.
З’єднати молоко з водою, перемішати. Потім всипати одну столову ложку цукру, одну третину чайної ложки солі. Додати склянку борошна, всю масу ретельно перемішати, щоб не залишалося грудочок. Довести кількість тіста до потрібно обсягу з допомогою додавання борошна і розведення кип’яченою водою кімнатної температури, якщо маса буде занадто густа. Тісту дати настоятися, після чого додати 1 ст.ложку рослинної олії і можна пекти млинці.
ЯК ЗРОБИТИ ТІСТО ЗДОБНЕ
Знадобляться: 250 г жиру (масла або маргарину), 4 ст. ложки молока, 350 г борошна, 200 г цукрового піску, 4 яйця, 2 чай. ложки тертої лимонної цедри, 150 г крохмалю, 1 пакетик розпушувача.
- Змастити форму розтопленим маргарином і посипати борошном, зайву муку струсити.
- Пластівці маргарину збивати віночком до тих пір, поки не утвориться білий пінний крем.
- Додавати цукор по одній ст. ложки поки не утвориться густа кремоподібна маса. Збивати до повного розчинення цукру.
- Додавати по черзі, перемішуючи знизу вгору, яйця, цедру лимон і цукор, що залишився, поки останній не розчиниться.
- Попередньо нагріти духовку до 180 градусів.
- Просіяти борошно, крохмаль і розпушувач і, додаючи поступово молоко швидко перемісити все знизу вгору.
- Викласти тісто в підготовлену форму. Наповнити її на 2/3. Випікати 60 хв. високий пиріг на нижній полиці духовки, а плоский на середній.
ЯК ЗРОБИТИ ТІСТО МЕДОВЕ
Медове тісто відмінно підходить для пряників і фігурної випічки.
Знадобитися:
Мед 600 г
Цукровий пісок 250 г
Мигдаль або ін. горіхи 250 г
Цукати з апельсинової цедри 100 г
Цукати з лимонної цедри 100 г
Терта цедра 1 лимона
Мелена кориця 15 г
Мелена гвоздика 7 г
Мелений кардамон на кінчику ножа
Борошно 625 г
Вишнева настоянка 3 ст. л
Сода 1 ч. л
- Розігріти мед до температури 60 С, постійно помішуючи. Не доводити до кипіння. Потім перемішати цукор з гарячим медом.
- Порубати мигдаль або інші горіхи. Цукати з лимонної і апельсинової цедри нарізати дрібними кубиками. Змішати горіхи з цукатами і додати цедру лимона, корицю, гвоздику і кардамон. Залити все теплою медовою масою і добре перемішати. Дати трохи охолонути і перемішати з просіяного борошном і содою, розчиненої у вишневій настоянці.
- Спочатку промішати тісто по колу, а потім перемісити. Замість харчової соди можна використовувати розпушувач.
- Тісто накрити і залишити на ніч. Перед випіканням покрити спеціальним папером, викласти на нього тісто шаром товщиною в 1 см і поставити в холодильник на кілька годин.
- Випікати 12-15 хвилин на середній полиці в духовці при температурі 180 градусів.