25.05.2024

Як приготувати яйце пашот з першого разу та ще 5 крутих кулінарних лайфхаків

Як приготувати яйце пашот

Інтернет рясніє кулінарними лайфхаками на будь-який смак і колір. Якісь із них правда працюють, а якісь виявляються суцільним розчаруванням. Vkursi.in.ua вибірково підійшов до цього питання, і відібрав з усієї різноманітності порад кілька кухарських хитрощів, які справді прискорюють готування та покращують смак страв. Не дякуйте!

1. Як зробити ідеально круглу яєчню?

Смажте яєчню в цибульних кільцях
Смажте яєчню в цибульних кільцях

Перфекціоніст, який живе всередині вас, постійно нервує, коли яєчня розтікається по всій сковороді? Є можливість виправити все. І для цього зовсім необов’язково купувати спеціальні металеві чи силіконові форми, яких так багато в інтернет-магазинах. Можна просто взяти звичайну велику цибулину та використовувати її у своїх цілях.

Отже все геніальне просто. Очистіть цибулину від шкірки і наріжте кільцями висотою приблизно один сантиметр – два найбільші по діаметру виконають роль форм для яєчні. Розігрійте сковороду, змастіть дно олією і викладіть цибульні кільця. Вбийте в них яйця, додайте сіль, перець або будь-які інші спеції. Дочекайтеся, поки яйця підсмажаться, і покладіть їх на тарілку. Вуаля – страва ідеальної форми, готова.

2. Як приготувати яйце пашот?

Яйце пашот у ситечці
Яйце пашот у ситечці виходить з першого разу

Можливо, ми б і не знали про існування яйця пашот, якби не різноманітні кулінарні передачі, в яких і професійні кухарі, і любителі часто включають цей інгредієнт у свої страви. Хочете навчитися готувати яйця з твердим білком і рідким, кремоподібним білком? Тоді ловіть кілька ефективних методів.

Найпростіший із них – скористатися допомогою звичайного ситечка. Акуратно розбийте в нього яйце, щоб не пошкодити жовток, зачекайте, поки зайвий рідкий білок стіче, після чого зануріть ситечко в киплячу воду з додаванням невеликої кількості оцту. Коли яйце схопиться, відпустіть його у вільне плавання, обережно діставши з окропу ситечко. Зачекайте три-чотири хвилини і діставайте готовий пашот з каструлі.

Також читайте:  Як приготувати баклажани: 5 найкращих рецептів

Є ще один робітник лайфхак. Для нього вам знадобиться харчова плівка. Відріжте шматок необхідного розміру, змастіть його олією і вбийте туди яйце. Обережно зберіть краї плівки таким чином, щоб усередині практично не залишилося повітря. Поставте на плиту каструлю з водою, дочекайтеся, поки вона закипить, і зменшіть вогонь. Опустіть у окріп яйце, загорнуте в плівку, і варіть кілька хвилин до готовності.

3. Як зберігати цибулю, що залишилася?

Як зберігати очищену цибулю
Якщо залишити очищену цибулю на столі, вона зіпсується цього ж дня.

Якщо ви трохи не розрахували з кількістю цибулі для страви і нарізали занадто багато овочів, не поспішайте відправляти його у відро для сміття. Виявляється, очищену цибулю сміливо можна зберігати в морозилці, але робити це потрібно правильно. Щоб він не злипся, викладіть його на обробну дошку або плоску тарілку, прикрийте алюмінієвою фольгою та помістіть на кілька годин у морозильну камеру. Після закінчення часу дістаньте «цибулю, що схопилася» і пересипте її в герметичний пакет. Зберігайте овоч у морозилці стільки, скільки потрібно. Звичайно, для салату його навряд чи можна буде використовувати, а от для засмаження в суп або маринаду для м’яса – цілком.

Є ще кілька способів зберігання:

  • Візьміть харчову плівку, щільно замотайте в неї цибулину, що залишилася, і покладіть на полицю холодильника. У такому вигляді вона зберігатиметься три-п’ять днів.
  • Візьміть глибоку мисочку, покладіть у неї цибулю, залийте холодною водою і поставте в холодильник. Змінюйте воду раз на два дні, щоб вона не застоювалася.
  • Якщо цибулю потрібно зберегти до завтра, покладіть її в герметичний контейнер. Зверніть увагу, що кришка має бути щільно закрита, щоб усередину не потрапляло повітря. Термін зберігання в контейнері вдасться продовжити, якщо змастити зріз цибулі олією.
  • Насипте сіль у плоску тарілку і покладіть цибулю зрізом вниз. Поставте в холодильник і використовуйте овоч не пізніше ніж через два дні.
Також читайте:  Як зробити тісто - приготування різних видів

4. Як приготувати пишні сирники

Як приготувати пишні сирники
Щоб сирники вийшли пишними, потрібно протерти сир через сито.

Незважаючи на простий і навіть банальний рецепт, приготувати повітряні ніжні сирники виходить далеко не у всіх. В одних хазяйок вони розтікаються по сковороді, в інших – залишаються сирими всередині, у третіх – перетворюються на плоскі та несмачні коржики.

Є багато нюансів, які потрібно враховувати в процесі приготування сирників, але ми розповімо про кілька найважливіших:

  • По-перше, сир не повинен бути надто рідким та знежиреним. Ідеальний варіант – максимально сухий, трохи розсипчастий, жирністю 5-9%.
  • По-друге, сир для десерту обов’язково потрібно протирати через дрібне сито – так готові сирники набудуть необхідної пишності.
  • По-третє, слід комбінувати борошно пшеничне з борошном іншого виду, наприклад, рисового, а також додавати в тісто кукурудзяний або картопляний крохмаль, щоб сирники тримали форму і не розвалювалися. Зауважте, що замість борошна можна використовувати манку – вона робить готові сирники пишними без використання розпушувача та інших допоміжних інгредієнтів.
  • По-четверте, компонентам потрібен час, щоб «потоваришувати»: рідини слід вбратися, борошно чи манці – набухнути, глютену – розвинутися. Тому готове тісто обов’язково відправляйте у холодильник хоча б на півгодини. А краще робіть його ввечері, а сирники смажте вранці – тоді сніданок буде ідеальним.

5. Як правильно працювати з картоплею?

Як працювати з картоплею
Зробіть круговий надріз на картоплі, щоб легше було знімати шкірку.

Картопля є найпопулярнішим овочом у нашій країні, тому що з неї вийде приготувати величезну кількість найрізноманітніших страв. Картоплю можна посмажити, зварити, запекти, згасити. Якщо ви любите цей овоч так само сильно, як і ми, візьміть на замітку кілька лайфхаків, які прискорять процес приготування:

  • Найдовше йде на очищення картоплі від шкірки. Пропонуємо не витрачати на цей час, а вчинити інакше. Всередині кожного бульби поріжте шкірку по колу, а потім відправляйте на плиту варитися. Коли картопля буде готова, злийте воду з каструлі, остудіть її і зніміть шкірку руками – вона легко зісковзне з м’якоті.
  • Швидко запекти картоплю можна в мікрохвильовій печі. Вимийте кожну бульбу, проткніть у кількох місцях вилкою, загорніть окремо в паперовий рушник, змочений водою, і покладіть у мікрохвильову піч. Готуйте на високій потужності чотири хвилини з кожного боку. Час вказаний для картоплі середнього розміру.
  • Щоб приготувати ідеальну запечену картопля – хрустка зовні та м’яка всередині – потрібно використовувати соду. Почистіть сиру картоплю, наріжте часточками однакового розміру, покладіть у каструлю і залийте холодною водою. Додайте сіль, соду і варіть до напівготовності. Злийте воду, викладіть часточки на лист, полийте його оливковою олією, приправте спеціями і запікайте в духовці півгодини. На готовому картоплі з’явиться золота апетитна скоринка саме завдяки соді, яка змінює структуру продукту в процесі варіння.
Також читайте:  Як приготувати індичку?

6. Як швидко зварити макарони?

Як швидко зварити макарони
Швидше варити макарони у сковороді

Більшість господарок звикла готувати макарони у великій каструлі. Ось тільки перед тим, як відправити пасту в ємність, потрібно дочекатися, поки вода закипить. Іноді доходить до потрібної температури так довго, що ніякого терпіння не вистачає. Виявляється, чекати зовсім не обов’язково. Є лайфхак, який допоможе суттєво прискорити процес.

Візьміть глибоку сковороду, поставте її на плиту, дочекайтеся, доки вона трохи нагріється, викладете в неї необхідну кількість макаронів і залийте холодною водою. Завдяки низькій температурі рідини паста не злипатиметься в процесі приготування, головне – періодично помішувати її. Ця кулінарна хитрість допоможе не тільки швидше приготувати макарони, але також досягти їхньої ідеальної консистенції.

Залиште коментар