5 рецептів швидкого сніданку для тих, хто постійно спізнюється
Правильно і повноцінно поїсти можна швидше, ніж чекати на каву в кав’ярні.
Все ще думаєте, що сніданок можна замінити чашкою кави та круассаном? Не обманюйте себе і свій організм: таке харчування позбавляє вас потрібних поживних речовин та вітамінів, підвищує ризик розвитку дефіцитів, цукрового діабету та інших захворювань.
Корисний сніданок підтримує міцне здоров’я та імунітет. Знижує ризик розвитку інсульту, зміцнює серце та судини, покращує пам’ять та концентрацію уваги, нормалізує настрій.
Ранковий поспіх не привід пропускати важливий прийом їжі. Підготували рецепти, з якими ви зможете приготувати корисний сніданок за десять хвилин.
Кокосові млинці
Вони підходять для веганського та вегетаріанського типу харчування, дозволені при алергії на глютен. Млинці можна подавати зі свіжими фруктами та ягодами.
Складові:
- кокосове борошно – 200 г;
- кокосове молоко – 500 мл;
- яйця – 2 шт.;
- вода – 100 мл;
- борошно із зеленої гречки – 2 ст. л.;
- кокосова олія або олія гхі – 2 ст. л.
Змішайте всі інгредієнти у глибокій мисці. Випікайте млинці на розігрітій сковороді, попередньо змащеній кокосовою олією або олією гхі.
Запечене авокадо з яйцем
Ситний та пікантний сніданок, яким можна побалувати домочадців зимовим ранком. Максимальний час приготування – 15 хвилин.
Складові:
- авокадо – 1 шт.;
- яйця – 2 шт.;
- зелень – за смаком;
- помідори – 100 г;
- сіль та перець – за смаком.
Авокадо розріжте навпіл, кісточку заберіть. За допомогою ложки видаліть трохи м’якоті із середини. Її змішайте з нарізаними помідорами, сіллю, зеленню та спеціями.
Заповніть сумішшю половинки авокадо і обережно викладіть по яйцю на кожну половинку. Відправте в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на 10-12 хвилин.
Фріттата зі шпинатом
Сніданок для тих, кому набрид класичний омлет. Фріттата – ідеальний варіант білково-жирового сніданку: активізує метаболізм, дає енергію, покращує настрій. Фріттата виходить ніжною і ароматною, а збалансований склад надовго насичує і виключає необхідність перекушування.
Складові:
- яйця – 2 шт.;
- шпинат – 100 г;
- сир твердий – 30 г;
- мускатний горіх – щіпка;
- помідори чері – за смаком;
- масло гхі – 5-7 г.
У сковороду покладіть олію гхі та шпинат, додайте мускатний горіх. Гасіть шпинат п’ять хвилин на середньому вогні. Він повинен зменшитися в обсязі та дати сік.
У мисці злегка збийте яйця, додайте натертий на середній тертці сир, а потім викладіть шпинат.
Форму, в якій запікатиметься фриттата, потрібно змастити олією гхі. Перелийте яєчну масу у форму, викладіть помідори черрі, що розрізають навпіл, (за бажанням) і відправте форму в розігріту до 170 градусів духовку на 5-7 хвилин.
Веганські бананові вафлі
Ще один варіант збалансованого білково-жирового сніданку. Бананові вафлі без додавання цукру та солодких топінгів сподобаються дітям та дорослим. Крім того, цей сніданок не містить глютену та лактози.
Складові:
- веганський йогурт – 200 г;
- банан – 200 г;
- вівсяне борошно – 200 г;
- мигдальне борошно – 100 г;
- розпушувач – 1/2 ч. л.;
- сіль за смаком;
- ванільний екстракт – 2 ч. л.
Розігрійте вафельницю. За допомогою блендера змішайте йогурт та банан. У мисці перемішайте вівсяне та мигдальне борошно, розпушувач та сіль, додайте пару крапель ваніліну. Додайте йогуртово-бананову суміш до сухих інгредієнтів. Перемішайте до однорідності.
Коли вафельниця буде готова, налийте півсклянки тіста у кожну форму для вафель. Закрийте кришку та готуйте близько п’яти хвилин (час приготування залежить від моделі вафельниці). Коли вафлі будуть готові, вийміть їх і покладіть на решітку для охолодження. Повторіть ті ж кроки з тестом, що залишився.
Вафлі з кабачка та курячого філе
Несолодкі вафлі стали популярною стравою в останні роки. Якщо ви не любитель солодощів, цей варіант спеціально для вас. Ніжні кабачкові вафлі мають низьку калорійність, при цьому добре насичують завдяки білкам з курячого м’яса.
Складові:
- кабачки – 400 г;
- яйце – 1 шт.;
- Куряче філе – 150 г;
- борошно цільнозернове – 70 г;
- сіль та спеції – за смаком.
Кабачок натріть на тертці, посоліть, залиште на 10 хвилин, щоб виділилася рідина. Філе курячої грудки наріжте дуже дрібними кубиками, можна використовувати фарш.
Тертий кабачок відіжміть від зайвої рідини, додайте яйце, сухий часник, суміш мелених перців.
Невеликими порціями введіть муку грубого помелу.
Випікайте вафлі у вафельниці 5-7 хвилин.