Як приготувати яйце пашот з першого разу та ще 5 крутих кулінарних лайфхаків
Інтернет рясніє кулінарними лайфхаками на будь-який смак і колір. Якісь із них правда працюють, а якісь виявляються суцільним розчаруванням. Vkursi.in.ua вибірково підійшов до цього питання, і відібрав з усієї різноманітності порад кілька кухарських хитрощів, які справді прискорюють готування та покращують смак страв. Не дякуйте!
1. Як зробити ідеально круглу яєчню?
Перфекціоніст, який живе всередині вас, постійно нервує, коли яєчня розтікається по всій сковороді? Є можливість виправити все. І для цього зовсім необов’язково купувати спеціальні металеві чи силіконові форми, яких так багато в інтернет-магазинах. Можна просто взяти звичайну велику цибулину та використовувати її у своїх цілях.
Отже все геніальне просто. Очистіть цибулину від шкірки і наріжте кільцями висотою приблизно один сантиметр – два найбільші по діаметру виконають роль форм для яєчні. Розігрійте сковороду, змастіть дно олією і викладіть цибульні кільця. Вбийте в них яйця, додайте сіль, перець або будь-які інші спеції. Дочекайтеся, поки яйця підсмажаться, і покладіть їх на тарілку. Вуаля – страва ідеальної форми, готова.
2. Як приготувати яйце пашот?
Можливо, ми б і не знали про існування яйця пашот, якби не різноманітні кулінарні передачі, в яких і професійні кухарі, і любителі часто включають цей інгредієнт у свої страви. Хочете навчитися готувати яйця з твердим білком і рідким, кремоподібним білком? Тоді ловіть кілька ефективних методів.
Найпростіший із них – скористатися допомогою звичайного ситечка. Акуратно розбийте в нього яйце, щоб не пошкодити жовток, зачекайте, поки зайвий рідкий білок стіче, після чого зануріть ситечко в киплячу воду з додаванням невеликої кількості оцту. Коли яйце схопиться, відпустіть його у вільне плавання, обережно діставши з окропу ситечко. Зачекайте три-чотири хвилини і діставайте готовий пашот з каструлі.
Є ще один робітник лайфхак. Для нього вам знадобиться харчова плівка. Відріжте шматок необхідного розміру, змастіть його олією і вбийте туди яйце. Обережно зберіть краї плівки таким чином, щоб усередині практично не залишилося повітря. Поставте на плиту каструлю з водою, дочекайтеся, поки вона закипить, і зменшіть вогонь. Опустіть у окріп яйце, загорнуте в плівку, і варіть кілька хвилин до готовності.
3. Як зберігати цибулю, що залишилася?
Якщо ви трохи не розрахували з кількістю цибулі для страви і нарізали занадто багато овочів, не поспішайте відправляти його у відро для сміття. Виявляється, очищену цибулю сміливо можна зберігати в морозилці, але робити це потрібно правильно. Щоб він не злипся, викладіть його на обробну дошку або плоску тарілку, прикрийте алюмінієвою фольгою та помістіть на кілька годин у морозильну камеру. Після закінчення часу дістаньте «цибулю, що схопилася» і пересипте її в герметичний пакет. Зберігайте овоч у морозилці стільки, скільки потрібно. Звичайно, для салату його навряд чи можна буде використовувати, а от для засмаження в суп або маринаду для м’яса – цілком.
Є ще кілька способів зберігання:
- Візьміть харчову плівку, щільно замотайте в неї цибулину, що залишилася, і покладіть на полицю холодильника. У такому вигляді вона зберігатиметься три-п’ять днів.
- Візьміть глибоку мисочку, покладіть у неї цибулю, залийте холодною водою і поставте в холодильник. Змінюйте воду раз на два дні, щоб вона не застоювалася.
- Якщо цибулю потрібно зберегти до завтра, покладіть її в герметичний контейнер. Зверніть увагу, що кришка має бути щільно закрита, щоб усередину не потрапляло повітря. Термін зберігання в контейнері вдасться продовжити, якщо змастити зріз цибулі олією.
- Насипте сіль у плоску тарілку і покладіть цибулю зрізом вниз. Поставте в холодильник і використовуйте овоч не пізніше ніж через два дні.
4. Як приготувати пишні сирники
Незважаючи на простий і навіть банальний рецепт, приготувати повітряні ніжні сирники виходить далеко не у всіх. В одних хазяйок вони розтікаються по сковороді, в інших – залишаються сирими всередині, у третіх – перетворюються на плоскі та несмачні коржики.
Є багато нюансів, які потрібно враховувати в процесі приготування сирників, але ми розповімо про кілька найважливіших:
- По-перше, сир не повинен бути надто рідким та знежиреним. Ідеальний варіант – максимально сухий, трохи розсипчастий, жирністю 5-9%.
- По-друге, сир для десерту обов’язково потрібно протирати через дрібне сито – так готові сирники набудуть необхідної пишності.
- По-третє, слід комбінувати борошно пшеничне з борошном іншого виду, наприклад, рисового, а також додавати в тісто кукурудзяний або картопляний крохмаль, щоб сирники тримали форму і не розвалювалися. Зауважте, що замість борошна можна використовувати манку – вона робить готові сирники пишними без використання розпушувача та інших допоміжних інгредієнтів.
- По-четверте, компонентам потрібен час, щоб «потоваришувати»: рідини слід вбратися, борошно чи манці – набухнути, глютену – розвинутися. Тому готове тісто обов’язково відправляйте у холодильник хоча б на півгодини. А краще робіть його ввечері, а сирники смажте вранці – тоді сніданок буде ідеальним.
5. Як правильно працювати з картоплею?
Картопля є найпопулярнішим овочом у нашій країні, тому що з неї вийде приготувати величезну кількість найрізноманітніших страв. Картоплю можна посмажити, зварити, запекти, згасити. Якщо ви любите цей овоч так само сильно, як і ми, візьміть на замітку кілька лайфхаків, які прискорять процес приготування:
- Найдовше йде на очищення картоплі від шкірки. Пропонуємо не витрачати на цей час, а вчинити інакше. Всередині кожного бульби поріжте шкірку по колу, а потім відправляйте на плиту варитися. Коли картопля буде готова, злийте воду з каструлі, остудіть її і зніміть шкірку руками – вона легко зісковзне з м’якоті.
- Швидко запекти картоплю можна в мікрохвильовій печі. Вимийте кожну бульбу, проткніть у кількох місцях вилкою, загорніть окремо в паперовий рушник, змочений водою, і покладіть у мікрохвильову піч. Готуйте на високій потужності чотири хвилини з кожного боку. Час вказаний для картоплі середнього розміру.
- Щоб приготувати ідеальну запечену картопля – хрустка зовні та м’яка всередині – потрібно використовувати соду. Почистіть сиру картоплю, наріжте часточками однакового розміру, покладіть у каструлю і залийте холодною водою. Додайте сіль, соду і варіть до напівготовності. Злийте воду, викладіть часточки на лист, полийте його оливковою олією, приправте спеціями і запікайте в духовці півгодини. На готовому картоплі з’явиться золота апетитна скоринка саме завдяки соді, яка змінює структуру продукту в процесі варіння.
6. Як швидко зварити макарони?
Більшість господарок звикла готувати макарони у великій каструлі. Ось тільки перед тим, як відправити пасту в ємність, потрібно дочекатися, поки вода закипить. Іноді доходить до потрібної температури так довго, що ніякого терпіння не вистачає. Виявляється, чекати зовсім не обов’язково. Є лайфхак, який допоможе суттєво прискорити процес.
Візьміть глибоку сковороду, поставте її на плиту, дочекайтеся, доки вона трохи нагріється, викладете в неї необхідну кількість макаронів і залийте холодною водою. Завдяки низькій температурі рідини паста не злипатиметься в процесі приготування, головне – періодично помішувати її. Ця кулінарна хитрість допоможе не тільки швидше приготувати макарони, але також досягти їхньої ідеальної консистенції.