Чому банани не можна зберігати в холодильнику
Їжу люди зберігають так, як звикли, і як було прийнято в їхньому рідному домі, але мало хто замислюється, наскільки це правильно. Не дивно, що періодично виникають розбіжності щодо того чи іншого продукту, і банан – один з яскравих представників цього спірного списку. Пропонуємо розібратися, чи потрібно класти в холодильник екзотичний фрукт і як взагалі краще його зберігати.
Плюси і мінуси зберігання бананів в холодильнику
У більшості випадків люди поміщають банан в холодильник, як і інші продукти, для продовження терміну його придатності. В цілому від такої дії прямої шкоди немає, фрукт не стає небезпечним або шкідливим. Але є ряд нюансів, через які подібне зберігання небажано:
- Швидке почорніння шкірки. Сам процес зміни кольору банана пояснюється наявністю у фрукті складних вуглеводів, які під впливом кисню розпадаються, викликають потемніння і зміна смакових якостей. При температурі в камері холодильника (зазвичай від +3 до +6) розпад прискорюється, через що шкірка темніє швидше. Але є одна особливість – в холодильнику зміни зачіпають шкірку, а ось м’якоть в холоді псується повільніше, тому таким способом зберігають вже достигли солодкі плоди незважаючи на швидку псування зовнішнього вигляду.
- Уповільнення дозрівання. Якщо банан зелений або ще не повністю встиг, то знаходження в холодильнику просто не дозволить йому дійти до стиглого стану. В процесі дозрівання крохмаль трансформується в глюкозу, і фрукт стає солодким. Якщо цей процес не буде реалізований при температурі від +12 до +16 градусів, то солодощі не буде, а крохмаль стане проблемою для кишечника людини, викликавши підвищене газоутворення.
- Втрата аромату. Банан – екзотичний продукт, вирощений в жаркому кліматі. Після охолодження його аромат і смак вже не будуть колишніми.
У холоді доцільно зберігати вже очищені плоди. Якщо залишилися шматочки без шкірки, можна збризнути їх лимонним соком, уповільнивши почорніння, і в закритому пластиковому контейнері помістити в холодильник.
Зберігатися таким способом м’якоть може протягом доби. Зміст стиглого банана в холодильнику на його користь особливо не впливає, а, навпаки, запобігає швидку псування м’якоті. Як і будь-який перезрілий фрукт, темний всередині банан особливої користі не несе, а в основному містить одні цукри.
Таким чином, зберігання бананів в холодильнику допустимо, але тільки якщо вони вже стиглі і є необхідність трохи продовжити термін придатності. Зеленим і не повністю достигли бананів в холоді не місце – там вони просто не зможуть доспеть. Ідеальне місце для зберігання екзотичного фрукта – в підвішеному стані без пакета в нежаркому місці і без доступу сонця.
Банани немає необхідності зберігати в холодильнику – вони добре зберігаються при кімнатній температурі в темному місці. До того ж в теплі вони мають можливість дозріти, якщо спочатку були куплені зеленими. Але от якщо фрукт вже дозрів і готовий зіпсуватися, його все-таки краще відправити в холодильник – так м’якоть збережеться довше.