25.05.2024

Як перевірити кавун на нітрати

Перевірити кавун вдома

При вирощуванні тепличних кавунів використовують більше мінеральних добрив. Це може спричинити отруєння нітратами.

Особливо небезпечні баштанні з високим вмістом нітратів для дітей до року і матерів-годувальниць.

Ознаки підвищеного вмісту нітратів у кавуні: інтенсивний червоний колір, жовтуваті або коричневі волокна і м’якоть біля скоринки, гладкий “відполірований” зріз.

Найпростіший спосіб перевірити кавун на нітрати вдома: розкришити м’якоть кавуна в склянку з холодною водою, якщо кавун хороший, то вода просто помутніє. Якщо вода забарвиться в рожевий або червоний колір – кавун вирощений за допомогою хімії.

Ще один фактор, здатний спричинити отруєння, – неправильне зберігання баштанних культур: коли кавуни та дині лежать тижнями під прямими сонячними променями. Навіть невелика кількість нітратів у них активно вступає в реакцію з глюкозою. У результаті утворюються дуже токсичні речовини, здатні спричинити важке отруєння.

Крім того, купуючи кавун, багато хто робить це за принципом “на розріз”. А даремно! По-перше, кавуни ростуть на землі, а транспортуються далеко не в стерильних умовах. По-друге, брудні руки збирачів, вантажників і продавців, брудний ніж. По-третє, перебування плодів на відкритому повітрі, можливо, під прямими сонячними променями. А сік, що витік із пошкоджених кавунів, – сприятливе середовище для активного розмноження мікроорганізмів. Плюс – тепла пора року і зберігання надрізаного кавуна без холоду. Як підсумок – перспектива підхопити кишкову інфекцію, аж до дизентерії.

Перші ознаки отруєння баштанними можуть з’явитися вже через кілька годин. Це переймоподібні болі в животі, нудота, блювота, діарея, підвищена температура, можливий головний біль, судоми, ломота в суглобах, алергічна реакція шкіри. У будь-якому разі необхідно терміново викликати лікаря.

Також читайте:  «Середземноморська дієта»: що вона дасть і як на ній сидіти

Як уникнути отруєння кавунами та динями: фахівці радять не купувати кавуни та дині в невстановлених місцях торгівлі – на газонах, узбіччях доріг, в арках будівель, на зупинках, у дворах будинків, на прилеглій до ринків території. А також не купувати надрізані кавуни та дині, не купувати їх часточками. Перед вживанням кавуни та дині треба ретельно вимити проточною водою. Розрізаний кавун чи диню необхідно їсти одразу або зберігати в холодильнику не більше доби.

Залиште коментар