17.05.2024

Їм і не товстішаю. Як харчуватися на канікулах, щоб не набрати вагу

Як харчуватися на канікулах

Новорічні свята – час безтурботності, відпочинку та, звичайно ж, смачної їжі. Однак набрану за канікули вагу часто доводиться скидати до самого сезону бікіні. Як спробувати всі делікатеси, не наражаючи на небезпеку фігуру?

Золота середина

Занадто строга дієта – сумнівний шлях до стрункості. Вона шкідлива для здоров’я і, до того ж, вимагає колосальної сили волі, щоб уникнути зривів, які лише посилюють проблеми з фігурою. Цей принцип працює і під час повних спокус святкового періоду: рішення навідріз відмовитися від калорійних страв загрожує зіпсованим настроєм, пошуком лазівок і, зрештою, переїданням.

Однак пускатись у всі тяжкі теж не варто. Тиждень безконтрольного харчування не лише виллється у кілька зайвих кілограмів. Вона може сформувати неправильні харчові звички, позбутися яких складніше, ніж жирових відкладень. У більш неприємному випадку постраждає обмін речовин і, навіть повернувшись до звичного раціону, ви виявите, що незрозуміло набираєте вагу.

Отримати задоволення від традиційних застіль і при цьому уникнути негативних наслідків для організму можна, якщо дотримуватися золотої середини: не забороняти собі смачну їжу, але дотримуватися кількох правил.

10 рекомендацій від дієтолога

  • Разова порція не повинна бути більше 300 г. Якщо у вас ще немає кухонних ваг – заведіть їх, тому що визначати об’єм, що з’їдається на око, – підступна практика. У всіх різні уявлення про «зовсім трохи». Зважувати порції та вести підрахунок калорій корисно цілий рік – це знімає безліч питань про те, чому талія не стає тоншою. Під час свят можна дати собі поблажку та забути про підрахунок калорій, але контролювати розмір порції треба обов’язково, щоб не розтягнути шлунок та випадково не привчити себе до переїдання. Краще сідати за стіл частіше, але пробувати частування, не перевищуючи поріг 300 г — це прискорюватиме метаболізм. Також розумно доповнювати солодке та жирне білковим та цільнозерновим, що уповільнить надходження цукру в кров та відкладення поживних речовин у жирові депо.
  • Склянка теплої води перед їжею – правило на всі часи. Воно особливо актуальне під час святкових застіль. Вода вгамує спрагу, яку мозок часто плутає з голодом, зігріє, зніме шлунковий спазм і допоможе організму не запасатися жиром, адже жир – це метаболічна вода, яка превентивно накопичується при нестачі рідини. До того ж вода знижує ризик інтоксикації шкідливими речовинами та сприяє засвоюванню корисних мікроелементів.
Також читайте:  Що робити при алкогольному отруєнні (інтоксикації)

Склянка теплої води

  • Після їди слід 15-20 хвилин рухатися. Зрозуміло, мова не про інтенсивне тренування, але прогулянка або легка розтяжка знизить рівень інсуліну в крові на 30-50% і допоможуть організму засвоїти жири. Тут слід зазначити, що незасвоєний жир не є гарною новиною: у більшості випадків він не безслідно виводиться з тіла, а надходить у підшкірний запас, тоді як правильно засвоєні жири працюють на тонус шкіри, харчування волосся та інші важливі речі.
  • Від їжі потрібно отримувати задоволення – не поспішати, ретельно жувати, насолоджуватися смаком. Не слід забувати про фрукти. Так, лише один цитрус на день покращить травлення, дасть заряд вітамінів і бадьорості, простимулює імунітет, задовольнить смакові рецептори і знизить потяг до солодкого.
  • Останній прийом їжі треба завершувати за дві-три години до сну. Як рідкісний виняток можна приготувати омлет з 2-3 білків, 1 жовтка і будь-яких зелених овочів.
  • Вживати жирне та солодке краще до 16 години. Взимку організму потрібні насичені жири для терморегуляції, але якщо у вас їхнього запасу вистачає, намагайтеся наповнювати раціон рослинними, ненасиченими омега-3 жирами.

Жирне і солодке

  • Снідати слід щільно та різноманітно. Підійдуть ягоди, горіхи, цільнозерновий хліб, сир, м’ясо, шинка, сир, олія. Це дозволить організму не витрачати м’язові запаси амінокислот, особливо якщо ви витрачаєте багато енергії під час приготування, вечірок, на зимових гуляннях.
  • Брати з собою для перекушування краще здорові снеки: наприклад, горіхи та сухофрукти. Мозку потрібна глюкоза, за відсутності корисних солодких вуглеводів, організм знайде її в булках та цукерках. Нехтувати перекушуваннями, на весь день виходячи з дому, не можна. Вони підтримують апетит у нормі та допомагають не наїдатися на ніч.
  • Довгі перерви між їдою шкідливі завжди, а під час зимових свят — особливо. Яка б захоплююча програма на вас не чекала, потрібно продумувати план харчування на день: не пропускати сніданок заради часу на макіяж, вибирати кафе, де можна пообідати між виставками, театрами та ялинками, на прогулянки брати з собою варені яйця, бутерброди з м’ясом та цільнозерновим хлібом, батончики, яблука, горіхи. Не можна забувати про гаряче пиття: термос із трав’яним чаєм повинен завжди бути під рукою.
Також читайте:  «Середземноморська дієта»: що вона дасть і як на ній сидіти

Термос із трав'яним чаєм

  • Головне правило — не лаяти себе і не обіцяти розпочати нове життя після Нового року, а спокійно на другий сніданок з’їсти щось шкідливе зі святкового столу та піти гуляти. Калорії витратиться, провини не виникне, а насолода запам’ятається.

Залиште коментар